måndag 1 december 2008

Vad är Pax Baltica?

Pax Baltica brukar vara ett tvådagarsarrangemang på hösten. Det fyllde 20 år 2009 och startades alltså under det händelserika 1989.

Pax Baltica hette ursprungligen Kungsholmsseminariet, eftersom det hölls på Kungsholmen i Karlskrona. Föredragkvällar ordnades inom ramen för AFF (Allmänna Försvarsföreningen) runt om i länet, där kommuner och hemvärn hade en mycket mera omfattande verksamhet på risk- och säkerhetsområdet.

Till Kungsholmseminariet kom de främsta inom säkerhetspolitiken, exempelvis ordföranden i försvarsberedningen - liksom Stefan Hedlund, ekonom med specialitet Ryssland, numera professor i Uppsala och Kristian Gerner, rysk och centraleuropeisk historia, numera professor i Lund, Jakub Swiecicki, Utrikepolitiska Institutet och bror med den dåvarande polske finansministern.

Grundtanken med dessa seminarier var att låta alla som var engagerade i Sovjet/Ryssland och Östeuropa, professionellt eller som beslutsfattare, mediamänniskor och militärer på hög nivå skulle mötas och diskutera fritt utan att bli citerade eller att det fördes några protokoll.

Det öppna samtalet var grunden för Kungsholmsseminarierna /Pax Baltica. Så småningom kom också näringslivet med, exempelvis säkerhetsanalytiker från Saab.

Från 1993 fick seminariet det definitiva namnet Pax Baltica.

Under några år framåt delades Pax Baltica-priset på 50 000 kronor ut. Pristagare har varit till exempel litauiske presidenten Algirdas Brazauskas, polske presidenten Lech Walesa, ABB:s Percy Barnevik - som omedelbart skänkte priset till ett Pax Baltica för ungdomar - och så Marion Gräfin Dönhoff, legendarisk tyska.

Andra gäster har varit den ryska oppositionens förgrundsgestalter som Gregorij Javlinskij, ledare för det liberala Jabloko. Elisabet Rehn har närvarat likskom Arkadij Vaksberg, känd rysk dissident, ministrar, författare, politiker, akademiker, kända journalister som Kjell Albin Abrahamson och Elisabet Hedborg.

Under många år arrangerades också de så kallade Chapmanföreläsningarna kring Östersjöfrågor en gång i månaden, fyra på hösten och fyra på våren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej! Välkommen att kommentera! Uppge gärna ditt namn!